Team Rydin satte alla Sukkaåkare på plats i ESR.

Team Rydin satte alla Sukkaåkare på plats i ESR.

Ett glädjande stort startfält sågs i Racepart Sweden 1300 Rallycup. Hela sexton ekipage radade upp sig i fin solfjäderform för fotografering när de övriga trettiotalet tävlandena var ute och rekade. I vår cup är det tillåtet men nästan alla avstår p.g.a. att vi anser vi är en lågbudgetcup som strävar efter billigt tävlande. Vill någon reka är det helt ok men kostar en procents påslag på alla SS-tider vid poängberäkningen.

Trots först ut i spåret så var det föga förvånande Rydin/Simensen som ryckte direkt på SS1. De tog ledningen med hela 7,7 sekunder före Marcus Jonsen/Caroline Lindqvist. Ytterligare 4 sekunder efter tog sig Björn Norman/Markus Theorin i mål, en halvsekund före Jonas Wigren/Terje Plomen.

På kortare SS2 ”Prästtomta” var det ombytta roller. Johnsen/Lindqvist två tiondelar före Rydin/Simensen. Norman Trea återigen före Wigren.

SS3 kördes direkt efteråt i denna kompakta etapp. Johnsen återigen lite snabbare men nu med Wigren som tvåa. Rydin trea före Norman. Alla fyra här inom 2,1 sekunder!

Vid det en timme långa serviceuppehållet vid Torpa gård (Vilket fint ställe!) såg ställningen ut så här:

Joakim Rydin / Magnus Simensen  15:35,9
Marcus Jonsen / Caroline Lindqvist15:41,6
Björn Norman / Marcus Theorin15:48,4
Jonas Wigren / Terje Plomen15:50,4
Filip Carlström / Tomas Norrstrand16:04,0
Mattias Dahl / Linus Lundberg16:16,3
Lucas Axelsson / Alexander Lönnström16:24,9
Tobias Bilfeldt / Joakim Bilfeldt16:31,6
Kristian Berglind / Catrin Haaranen16:38,3
Jimmy Karlsson / Lars Erik Nilsson Per Henrik Ekholm / Håkan Ekholm16:51,4 17:34,2


Jennersjö/Mogensvärd fick kasta in handuken redan efter SS1 med död motor.
Kujanpää/Alm p.g.a. kullerbytta på SS3. Den hytten har nog gjort sitt efter dessa 35 år.

SS4
var samma som SS1. Nu såklart med mindre rullgrus men väldigt bra väg ändå. Rydin/Simensen briljerade genom att bättra med nästan 10 sekunder jämnt. Johnsen bättrade med nästan 12 sekunder men det räckte alltså inte. Wigren var ytterligare två sekunder efter men snabbare än Norman och nu upp till tredjeplatsen en 1,5 sekunder tillgodo. Junioren Filip Carlström/Tomas Norrstrand höll säkert femteplatsen samt andraplatsen bland juniorerna.

SS5 ”Lickasjön” på 13 kilometer med lite annan karaktär med flera långa raksträckor skulle bli avgörande och händelserik. Absolut dammfritt i lätt duggregn. Här gjorde Björn Norman en urladdning och tog hem sträcksegern före med 1,7 sek vilket med två tiondelars marginal räckte att passera Wigren igen.
Inte nog med det. Johnsen gjorde en liten avåkning och tappade drygt halvminuten och ramlade därmed ner till fjärdeplatsen. Tack vare sina sträcksegrar tar han ändå med sig lika många poäng hem som Wigren. En Sukkaregel vi är ensamma och stolta för. Femma och juniortvåa blev Carlström före juniorerna Lucas Axelsson/ Alexander Lönnström. 
Team Rydin då? Jo även de gjorde en extra visit i naturen som tog ca tolv sekunder. Ändå var de bara 3,6 sek efter Norman och klarade därmed ändå slutsegern med klar marginal. Full poängpott blev det inte trots det. Då krävs det att vinna samtliga sträckor.

Ungdomsåkare Lovis Jansson fick ett motorras redan på SS1, så hon fick nöja sig med 5 tröstpoäng att hon tagit sig till Torpa och kört över startrampen.

Nu återstår bara finalen i Sigtuna den första oktober.

Stort tack till Östgötaklubbarna och Michael Jarl för visad generositet och en toppentävling!!

Kommentarer är stängda.