Sammanfattning av 2023 års Racepart 1300 Rallycup

Sammanfattning av 2023 års Racepart 1300 Rallycup

Rallysäsongen bjöd på riktigt fina tävlingar under året! Racepart 1300 Rallycup sträcker sig mer eller minde under hela året vilket bjuder till fina och fartfyllda sträckor på både is– och grusvägar. Allt en rallyfantast kan önska sig!
Det 37e året i 1300 Rallycups historia startade med Hälsingerallyt 21/1 uppe i skogarna kring Hassela. Det började med en lång och kall väntan i besiktningskön på fredag kväll för många. 11 bilar kommer till start i ett väldigt fint vinterlandskap där 4 sträckor ska köras. Marcus Johnsen/Svante Ernstson och Björn Norman/Marcus Theorin tar 2 sträcksegrar vardera och till slut segrar Johnsen/Ernstson då Björn och Marcus snurrar på sista sträckan och förlorar tid. Inte långt efter finner vi Rydin/Simensen på en 3e plats. Daniel Nordgren/Amanda Norman bryter på sista sträckan då dom fastnat i en snövall.

Redan helgen efter är det dags för tävling igen då Gästrikekannan ska genomföras. Denna tävling ingår i den separata vintercupen som skulle ha 4 st tävlingar men tyvärr fick ju Sandvikens deltävling ställas in pga blidväder. Denna helg kommer bara 4 bilar till start tyvärr. Det börjar med 2.5 mil långa SS1 där Axelsson, Hansson och Bilfeldt sätter tider inom 5 sekunder. På SS2 kör Bilfeldt tyvärr av i ett vägbyte och förlorar några minuter men kommer upp och kan fortsätta. På den avslutande 3 mil ! långa specialsträckan så sätter Lucas Axelsson/Victor Larsson en kanontid och klår Magnus Hansson/Joakim Granath med 12 sekunder och vinner därmed tävlingen med 16,8 sekunder. På 3e plats hittar vi Erik Björklund/Johan Eklund. Det var bitvis mycket snabba vägar (175km/h på hastighetsmätaren!) och fint is-underlag på vägen.

Med en helgs uppehåll så var det då dags för årets 3e tävling Ludvika Ruschen samma helg som Rally Sweden avgörs. 8 bilar kommer till start denna dag som bjuder på svårt före då det är plusgrader. Känslan var att alla ekipage kände lättnad över att ta sina bilar över mållinjen på sista sträckan. Bästa duon blev Ordförande Björn Norman med Lotta Strand vid sin högra sida. Tvåa blev Ola Strömberg med Victor Johansson, 29 sekunder bakom vinnaren. Bröderna Bilfeldt kör till sig tredjeplatsen. David Barfeldt med Linnéa Norman var nära att få stå på pallen men en tidsbestraffning på 20 sekunder gjorde att dom hamnade på en fjärdeplats.

Den 18 Februari skulle Vinterpokalen avgjorts i Sandviken men mildväder gjorde så att arrangören tvingades att ställa in i sista sekund. Många ekipage hade redan kommit till tävlingsorten när det tråkiga beskedet kom och det var bara att packa ihop och åka hem.

Med ca 3 månaders uppehåll så var det dags för första tävlingen utan dubbdäck i Småländska Ryd. Denna tävling är onotad och lockar 11 st rallysugna Suzukis. Sex specialsträckor ska köras och den som öppnar bäst och slutar högst upp på pallen är doun Rydin/Simensen. Andraplatsen går till Lucas Carlsson/Robin Norling och Marcus Johnsen tillsammans med Tobias Flink tar tredjeplatsen. Alla 3 ekipage inom 15 sek! Två st bilar får tyvärr bryta tävlingen.

Den 5e tävlingen för cupen kördes i Nyköpings klassiker Gästabudstrofén den 3 Juni. Det var bara 6 st tävlande och 4 st som tog sig till slutmålet. Rydin/Simensen vinner med stor tidsmarginal, hela 1 minut och 7 sekunder före Filip Karlström/Tomas Norrstrand. 3e platsen går till Johnsen, den här gången med Mikael Rosnell Gustavsson i högerstolen. Även denna tävling får 2 st bryta.

Helgen efter avgjordes Noratrofén med 75 startande varav 9 st Swiftar. På dom 3 sträckorna som kördes var återigen Joacim med co-driver Magnus snabbast och hamnar högst upp på podiet. Fighten om näst ädlast valör avgjordes mellan Johnsen/Nyberg och Axelsson/Larsson och där det förstnämnda paret tog silvret. Alla 9 startande kommer i mål.

I semestertider avgjordes Slottssprinten som blev fullbokad med 185 tävlande. Det snabbaste ekipaget genom 4 sträckor i dom vackra sörmländskaskogarna var Laxå MKs Johnsen och Caroline Lindqvist. Andraplatsen går till paret Karlström/Norrstrand som är enbart 5 sekunder efter vinnarna. Lucas Carlsson/Robin Norling blir 3e pristagare. Många tävlande stannade kvar på ”After Rally” på lördagskvällen för en grillfest och party hela natten lång.

Det blev en händelserik helg för de tävlande i Emiltrofén där arrangören bjöd på 6 olika specialsträckor fördelade över 48 km. Utav 10 startande bröt hälften där majoriteten redan på SS2. Mattias Dahl från Borlänge MK tillsammans med Emmy Flink tar sin första pallplats för året. Framför honom hittar vi Jonas Wigren och Mathias Gårdman som gör sin första start för året. Och som dom flesta säkert redan listat ut så segrar Rydin/Simensen.

Årets sista deltävling i Racepart 1300 Rallycup avgjordes under den klassiska Rikspokalen i Örebro med 12 bilar som kom till start. Wigren gör återigen en fin insats och med sin kartläsare Jon Magnusson kniper dom bronsplatsen. Före honom hittar vi Joacim och Magnus. Marcus Johnsen upprepar sin fina insats från Hälsingerallyt och tillsammans med Sara Ridde vinner dom finaltävlingen. Bara 6 sekunder skiljer mellan första och tredjeplatsen!

Under året ser vi flera nya tävlande, vilket är riktigt kul! De nykomlingar som gjorde fina insatser är Erik Björklund, Daniel Nordgren, Kjell Cassebois, Jörgen Nilsson, David Barfeld, Lucas Carlsson, Rasmus Stenbacks. Hoppas att vi ser er igen under den kommande rallysäsongen!

Sammanfattningsvis kördes det 9 händelserika deltävlingar i cupen, hatten av för Marcus Johnsen och Lucas Axelsson som startade i nästan alla tävlingar under säsongen! Markus slutade till sist på andra plats och strax efter honom hittar vi bröderna Bilfeldt på bronsplatsen. Segraren för tredje året i rad blev duon Rydin/Simensen.  Grattis till bra prestationer under 2023 till alla team!
Kalender för 2024 börjar fyllas på med nya spännande tävlingar med Gestrikekannan först ut. Hoppas att vi ses i rallyskogen snart igen!  

Säsongen avslutades med en gokarttävling med efterföljande årsmöte och middag. Allt detta skedde i Norrköping den 18 November. Vinnaren av det mycket prestigefyllda gokartracet blev Tobias Bilfeldt.

Tack till alla sponsorer, funktionärer, tävlingsorganisationer och tävlande för det roliga och fartfyllda rallyåret!

/Magnus Hansson

Kommentarer är stängda.